Tijdens deze informatieve rondleiding komt onder andere de werking, de historie en de bouw van de stuw en de sluizen aan bod. Wandel mee met een van onze bevlogen vrijwillige gidsen en binnen een uur weet jij precies hoe het stuw- en sluizencomplex te Sambeek werkt! Tijdens de rondleiding mogen we het sluizencomplex niet op en blijven voor de hekken. Hierdoor is de rondleiding wel rolstoelvriendelijk. 

Als regenrivier is de Maas voor haar waterstand sterk afhankelijk van de neerslag. Om in droge tijden de minimale vaardiepte van drie meter te kunnen handhaven, zijn er zeven stuwen in de rivier gebouwd. Waarvan een hier in Sambeek. Naast de stuw en de oude sluis, beide in de dertiger jaren gebouwd. Liggen er aan de voorzijde van de rivier nog twee sluizen.

In samenwerking met 

Bekijk beschikbare data

Vergaderen en
rondleiding bij de sluizen

Deze activiteit is een prachtige onderbreking (van ongeveer 45 minuten) van een dag vol vergaderen. Een toegankelijke en inspirerende rondleiding over de bouw, historie en werking van de stuw en sluizen. Als jij je realiseert dat de stuw in de dertiger jaren zonder de technologie, kennis en grondstoffen van vandaag de dag gerealiseerd is ben je ineens heel bewust wat een groep mensen en wilskracht voor elkaar kan krijgen. Als dat nog geen inspiratie op doen is... Na het reserveren van deze activiteit gaan we na of er een gids beschikbaar is.

De gedreven stuw-
en sluisgidsen

Deze rondleidingen worden verzorgd door onze bevlogen gidsen; Roger, Peter, Wilma, Jan en Nico. Deze enthousiaste groep vrijwilligers zijn officieel Land van Cuijk Groeters. Er zijn nog meerdere Groeter rondleidingen in Land van Cuijk. Die zijn ook heel leuk en leerzaam maar deze rondleiding is toch wel het allerleukste! De buurman van de Meerstoel, Roelof die als sluiswachter op 'de toren' werkt, heeft ook meegeholpen met het ontwikkelen van deze leerzame rondleiding.

Alle activiteiten

We zijn gestopt

We gaan stoppen!
Lieve allemaal, we gaan stoppen met De Meerstoel. Na ruim 30 jaar kijken we met gepaste trots en een voldaan gevoel terug op prachtige jaren! 
Lees hier meer