De Meerstoel is gevestigd in een voormalige sluiswachterswoning. Samen met acht andere sluiswachterswoningen en een loods bevinden we ons op 'de bult'. Deze terp ligt midden in het winterbed van de Maas en bij hoogwater vormt het een eiland midden in de rivier.

Aan de voorzijde van de Meerstoel kijk je uit op het imponerende sluizencomplex met de stuw en de drie sluizen. Hier kan je heerlijk borrelend bootjes kijken met uitzicht op de dalende en stijgende schepen en pleziervaartuigen.

Bekijk activiteiten

De stuw en de
drie sluizen

Achter in de rivier, aan de kant van Afferden (Limburg) ligt de stuw. Daarvoor ligt de oude sluis. Zowel de stuw als de oude sluis zijn gebouwd in de dertiger jaren. Aan de voorzijde van de rivier ligt de tweeling-sluis die in de zestiger jaren is gebouwd om de, vaak dagenlange wachttijden van de schepen te verkorten. In 2013 en 2014 is het gehele complex gerenoveerd. Als regenrivier is de Maas voor haar waterstand sterk afhankelijk van de neerslag. Om in droge tijden de minimale vaardiepte van drie meter te kunnen handhaven, zijn er zeven stuwen in de rivier gebouwd. Deze stuwen liggen bij de dorpen Borgharen, Linne, Roermond, Belfeld, Sambeek, Grave en Lith.

Regenrivier
De Maas 

De Maas vind haar oorsprong in Noord- Frankrijk, in een heuvelachtig gebied genaamd Plateau van Langres. Ze mondt 950 kilometer verder in de Noordzee uit. Vanuit Frankrijk, Luxemburg en België bereikt de Maas bij Eijsden onder Maastricht ons land. Het Nederlandse deel van de Maas tot aan haar monding in het Haringvliet is ongeveer 300 km lang. Vond je dit interesant om te lezen? Leuk, er zijn maar liefst vijf bevlogen gidsen die nog veel en veel meer interessants kunnen vertellen over de historie, de bouw en de werking van de stuw en sluizen. Meld je snel aan voor een rondleiding met een van deze gidsen!

Alle activiteiten

We zijn gestopt

We gaan stoppen!
Lieve allemaal, we gaan stoppen met De Meerstoel. Na ruim 30 jaar kijken we met gepaste trots en een voldaan gevoel terug op prachtige jaren! 
Lees hier meer