Stuw- en sluiscomplex
Stuw- en sluiscomplex
Stuw- en sluiscomplex
Stuw- en sluiscomplex
Stuw- en sluiscomplex

Stuw- en sluiscomplex

De Meerstoel is gevestigd in een voormalige sluiswachterswoning op een terp. De terp ligt midden in het winterbed van de Maas en bij hoogwater vormt hij dan ook een eiland midden in de rivier. Op ons terras kijk je uit op het imposante sluizencomplex met de dalende en stijgende schepen en pleziervaartuigen.

Achter in de rivier ligt de stuw. Daarvoor ligt het groene eiland en weer daarvoor de oude sluis. Zowel de stuw als de oude sluis zijn gebouwd in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Aan de voorzijde van de rivier ziet u de tweeling-sluis die in de zestiger jaren is gebouwd om de, vaak dagenlange wachttijden van de schepen te verkorten. In 2013 en 2014 is het gehele complex gerenoveerd.

Als regenrivier is de Maas voor haar waterstand sterk afhankelijk van de neerslag. Om in droge tijden de minimale vaardiepte van drie meter te kunnen handhaven, zijn er zeven stuwen in de rivier gebouwd. Deze stuwen liggen bij de dorpen Borgharen, Linne, Roermond, Belfeld, Sambeek, Grave en Lith.

De Maas vind haar oorsprong in Noord- Frankrijk, in een heuvelachtig gebied genaamd Plateau van Langres. Ze mondt 950 kilometer verder in de Noordzee uit. Vanuit Frankrijk, Luxemburg en België bereikt de Maas bij Eijsden onder Maastricht ons land. Het Nederlandse deel van de Maas tot aan haar monding in het Haringvliet is ongeveer 300 km lang.